-
Hem
-
Om Vatten2025
-
Konferens
-
Utställning & Aktiviteter
-
Planera ditt besök
-
För utställare
-
Så ska schaktfria metoder modernisera VA-branschen
4 februari / 2025
Måste vi verkligen gräva upp gator, skapa trafikstörningar och släppa ut mängder av koldioxid för att renovera VA-systemen? Nej, det menar nätverket SSTT, som arbetar för att fler ska välja schaktfria metoder. Det kan spara miljarder – och förändra hela branschen.
Nio av tio svenska kommuner uppger i en Novus-undersökning från 2023 att det finns ett stort behov av underhåll och investeringar i VA-system. Svenskt Vatten beräknar att kostnaden för renoveringen kommer att landa på hisnande 540 miljarder fram till år 2040.
– Det betyder att VA-taxan kommer att gå upp kraftigt – från 10 000 kronor till 40 000 kronor för en normalstor villa, förklarar Tomas Helenius, ordförande i SSTT, ett nätverk som arbetar för att branschen ska använda sig av schaktfria metoder.
Han menar att traditionell schaktning är dyrare, stör boendemiljön mer och släpper ut mer koldioxid.
– Vi arbetar varje dag för att förändra en konservativ bransch. Schaktfria metoder är billigare i 98 procent av fallen, och de minskar utsläppen av växthusgaser i samtliga fall. Våra beräkningar visar att koldioxidutsläppen i genomsnitt sjunker med 70 procent.
Schaktfritt – billigare, snabbare och mer hållbart
Det finns ett antal schaktfria metoder, Tomas Helenius nämner åtminstone ett tiotal. Samtliga går ut på att slippa göra stora ingrepp genom att undvika schaktning. Ett exempel är att placera nya rör inuti de befintliga.
– För att öka kunskapen har vi tagit fram instruktionsfilmer om alla tekniker. Det är viktigt att beställarna känner sig trygga i sina val. I de allra flesta fall går det utmärkt att använda schaktfria metoder.
I Tomas Helenius hemkommun Haninge, där han är enhetschef för VA, sparade man nyligen 25 miljoner kronor på att använda en schaktfri metod.
– Vi lade 600 meter rör inuti det gamla röret, som nu fungerar som ett skyddsrör. Livslängden är minst 70 år – och projektet tog bara tio dagar istället för 90, vilket minskade både kostnader och störningar för de boende.
Ett samarbete över landsgränser
SSTT verkar både i Sverige och i Norge med frågan.
– Att arbeta över landsgränser är en otrolig fördel. Vi blir vassa på det vi gör mest och kan dra lärdom av varandra. Norge har kommit längre än oss när det gäller krav på eldrivna maskiner i upphandlingar, och det borde vi ta efter, säger han och fortsätter:
– I Sverige har vi mycket lera och sankmark, och därför är vi också bra på rörspräckning. Genom att samarbeta kan vi utveckla VA-branschen snabbare.
Nu börjar allt fler kommuner och entreprenörer våga ta steget mot att använda schaktfria metoder. För att nå ut till fler aktörer arbetar SSTT ständigt med kommunikation.
– Vi håller seminarier på mässor, arrangerar webbinarier på en halvtimme och anordnar teknikträffar. Det handlar om att sprida kunskapen och visa att schaktfria metoder fungerar i praktiken.
“Den största utmaningen är mognaden”
Intresset och kunskapen för schaktfria metoder blir större i branschen, märker Tomas Helenius.
– Den största utmaningen är mognaden. Tekniken, materialen och kunskapen finns redan – det som saknas är modet att ta steget. Vi ser en tydlig förändring och jag tror att inom tio år kommer de flesta att tänka schaktfritt i första hand.
För SSTT finns det bara en väg framåt och det är schaktfria metoder. Arbetet är långsiktigt och han ser tecken på en bransch i förändring och politiker som ser nyttan.
– Vi märker redan att politiker börjar lyfta schaktfria metoder i sina uttalanden. Vår uppgift är att fortsätta driva frågan tills det blir en självklarhet i alla kommuner.
Så länge branschen fortsätter i rätt riktning ser Tomas Helenius en ljus framtid för VA-systemen – där vi slipper både kostsamma ingrepp i gatorna och i budgeten.
– Jag är jättenöjd så länge vi går framåt. Vi tar ett steg i taget. Det är det vi ska göra.
Vatten2025 är med sin samlade kompetens och över 250 utställare Sveriges största mötesplats inom vatten och avlopp. Här samlas en unik blandning av aktörer inom alla segmentets delar; offentlig sektor, industri, drift och underhåll. Det skapar en möjlighet för medarbetare på alla nivåer att träffas, utbyta idéer och utveckla sin kunskap kring nya tekniska och digitala lösningar.