Claes Seldeby: ”Vi har en samhällsviktig roll att spela”

För att lyckas på bred front måste den gröna omställningen också vara kostnadseffektiv. Det menar Claes Seldeby, koncernchef på Ahlsell och en av talarna på Vatten2025. Här är hans tankar om VA-branschens möjligheter och utmaningar.

 

Det svenska VA-systemet står inför sin största prövning på decennier. Åldrad infrastruktur, extremväder och ökade krav på hållbarhet ställer branschen inför en nödvändig omställning.

 

Multispecialisten Ahlsell, som verkar inom industri, infrastruktur och installation, tar utmaningen på största allvar.
– Vi har tagit vårt vatten för givet alldeles för länge. Nu måste vi investera, bygga om – och tänka nytt, säger Claes Seldeby.

 

Ahlsells vision är att bygga ett mer hållbart samhälle. Som ledande leverantör inom VA ser man det som sin uppgift att lyfta hållbarhet i hela värdekedjan.
– Vi är ett stort företag som kan göra skillnad. För oss är det avgörande att alltid inkludera ett hållbarhetsperspektiv i det vi gör.

 

Hållbarhet måste gå hand i hand med kostnadseffektivitet
Stora investeringar behöver göras i VA-nätet i hela landet.
– Vi är underinvesterade totalt sett i vårt VA-nätverk. En stor procentandel av det vatten som produceras försvinner genom läckage i systemen. Det eftersatta underhållet kostar mycket mer än man tror.

 

Utmaningarna kommer inte att bli färre. I takt med klimatförändringen kommer perioder med större mängder regn, men också perioder av torka.
– Disruptiva vädersystem och hundraårsregn som kommer oftare ställer helt nya krav på hur vi bygger och underhåller VA-infrastruktur.

 

Även om hållbarhetskraven ökar ser Claes Seldeby att betalningsviljan för hållbara produkter fortfarande är begränsad.

 

För Ahlsell innebär det en utmaning: Företaget har sagt att man ska reducera utsläppen genom hela värdekedjan av produkter och tjänster med 42 procent från 2022 till 2030.
– Jag hyser ingen illusion om att någon är beredd att betala speciellt stora summor för att ha hållbara lösningar. Därför måste produkterna och tjänsterna också vara kostnadseffektiva, säger han och fortsätter:
– Hållbart kan inte längre betyda dyrare – det måste vara smartare också. Det är trots allt pengarna på bordet som räknas för våra kunder.

 

Vi måste tänka hållbarhet över tid
Att tänka långsiktigt är avgörande, även om det ibland innebär högre initiala kostnader, menar Claes Seldeby.
– Men håller anläggningen dubbelt så länge är det en självklar investering. Vi måste tänka hållbarhet över tid.

 

Men på ett övergripande plan ser han materialfrågan som central.
– Vi behöver öka återanvändningen och se till att de råvaror som används belastar klimatet mindre.

 

Samverkan är a och o
Ahlsells vision om att bygga ett mer hållbart samhälle är inte möjlig utan samverkan med andra. Därför för Ahlsell en ständig dialog med sina affärspartners.
– Hållbarhetsfrågan är en av de absolut viktigaste vi diskuterar. Och i upphandlingar finns det ofta ett hållbarhetskrav.

 

Claes Seldeby poängterar att det är viktigt för Ahlsell att förstå efterfrågan i kundledet.
– Vi behöver förstå kundernas behov för att kunna leverera hållbara lösningar.

 

För ytterligare en knuff i rätt riktning tror han att politikerna kan hjälpa till.
– Just inom VA tror jag faktiskt att skarpare lagstiftning skulle kunna föra utvecklingen framåt. Men då måste det ske på EU-nivå, säger han och fortsätter:
– Särskilt under de senaste månaderna har Europa fått ett wake-up-call och vi måste inse att VA-systemet behöver vara robust och långsiktigt hållbart, särskilt nu när vi står inför ett förvärrat säkerhetsläge.

 

Ser fram emot att träffa branschen
Claes Seldeby medverkar i scenprogrammet under Vatten2025. Han ser mycket fram emot att träffa branschfolk och diskutera de utmaningar som branschen står inför.
– Jag hoppas kunna sprida Ahlsells perspektiv på utvecklingen och öka medvetenheten om VA-nätets sårbarhet och behov av investeringar.

 

Mässan är ett viktigt forum för att lyfta frågor som ofta hamnar i skymundan, konstaterar han.
– Vi har en samhällsviktig roll och frågorna är avgörande för vår framtid. Jag hoppas också att få möjlighet att väcka intresset hos nya generationer att välja en yrkesbana inom VA-branschen.


Vatten2025 är med sin samlade kompetens och över 250 utställare Sveriges största mötesplats inom vatten och avlopp. Här samlas en unik blandning av aktörer inom alla segmentets delar; offentlig sektor, industri, drift och underhåll. Det skapar en möjlighet för medarbetare på alla nivåer att träffas, utbyta idéer och utveckla sin kunskap kring nya tekniska och digitala lösningar.

 

Om Vatten2025