Dansk satsning på Vatten2025: "Vårt know-how kan lösa svenska problem"

Rören i det svenska vattennätet läcker dubbelt så mycket som i det danska.
– Vi ligger steget före, i teknologi och know-how, och kan erbjuda effektiva lösningar, säger Klaus Kattenhöj, chef för Water Tech på Danish Export Association, som leder en dansk paviljong på Vatten2025.

 

Ett flertal företag i vattenbranschen medverkar i den danska paviljongen på Vatten2025, 21–23 oktober. Klaus Kattenhöj ser Sverige som en stor potentiell exportmarknad, även om alla danska företag ännu inte upptäckt det:
– Jag möter ofta en tveksamhet när jag talar om möjligheterna på den svenska marknaden. Mitt bästa motargument är: om din produkt fungerar i Danmark kommer den att göra det även i Sverige!

 

Stötte tidigt på problem
EU-lagstiftningen säkerställer att länderna i princip uppfyller samma krav.
– Sverige har många och stora företag, men just inom vattenområdet har Danmark flera. Och vi har varit verksamma under längre tid, då vi tidigt stötte på problem med vattenbrist och föroreningar på grund av vår ringa storlek.
– Stora delar av Sverige har stenig mark och använder ytvatten, medan förutsättningarna i Danmark är ler och grundvatten, konstaterar Klaus.
Han menar att det drivit på innovationsutvecklingen inom vattenförsörjning, rening, avloppshantering, energieffektivitet och hållbarhet.

 

Smart lösningar minskar läckor
I Danmark är zonuppdelad vattenförsörjning, så kallad DMA, en standardlösning idag. Zonindelningen gör att läckor upptäcks snabbare.
– Samtidigt är kostnaden för läckor lägre eftersom de upptäcks och stoppas i ett tidigt skede. Man slipper följdskador och omfattande reparationer.
Danska företag har även tagit fram lösningar för inbyggd läcksökning, smart mätning av vattenförbrukning och teknik för detektering i ledningsnätet, ända ner till den enskilde konsumenten.
– Medan vattenförbrukningen uppskattas till 180 liter/svensk är den ca 100 liter/dansk. Vi har en genomsnittlig vattenförlust på 7 procent i Danmark, i Sverige är den någonstans mellan 15 och 20 procent.
– Minskade läckorna skulle inte svenskarna behöva duscha mindre än danskarna, skämtar Klaus.

 

Effektiva reningsmetoder
Klaus Kattenhöj framhåller också att avloppsvattensidan utvecklas cirkulärt, bland annat med mindre användning av kemikalier i avloppsbrunnar och mätning av mikrobiologi i vattenförsörjningen.
– Danmark har ett antal tillverkare som kan hjälpa till att hålla nere kostnaderna för att bygga ut avloppsvattenanläggningar, helt enkelt genom att få dem att fungera mer effektivt.
Han pekar på nya lösningar när det gäller 4:e reningssteget och punktrening, intressant inte minst för svensk kemi- och läkemedelsindustri och för pappers- och massaindustrin, med stora utsläpp av avloppsvatten.
– På Vatten2025 räknar vi också att ha med Urban Water Retention, med naturliga lösningar för dagvattenretention, vattenrening och klimatskydd.

 

Återvinner biogas och biokol
Ett annat område där Danmark ligger långt framme handlar om effektiv minskning av växthusgaserna vid reningsverken genom världens enda våta lustgassensor, framtagen av Unisense Environment.
– Hela det cirkulära området är förmodligen där det händer mest just nu, menar Klaus.
– Mineralåtervinning och bioenergi – att utvinna biogas och biokol, som blir till gödningsmedel, från reningsverk är ett enormt tillväxtområde. I själva verket har Danmark en komplett försörjningskedja inom detta område.

 

Ser fram emot mässan
En dansk paviljong var även med på Vatten2023 – en erfarenhet som gav mersmak, enligt Klaus Kattenhöj:
– Där märkte vi ett stort intresse från svenska kommuner, som också ledde till en hel del affärer.
– Danska företag inom vattenbranschen har länge försummat den svenska marknaden. Det vill vi ändra på nu. Så vi ser verkligen fram emot att komma till Göteborg i höst!


Vatten2025 är med sin samlade kompetens och över 250 utställare Sveriges största mötesplats inom vatten och avlopp. Här samlas en unik blandning av aktörer inom alla segmentets delar; offentlig sektor, industri, drift och underhåll. Det skapar en möjlighet för medarbetare på alla nivåer att träffas, utbyta idéer och utveckla sin kunskap kring nya tekniska och digitala lösningar.

 

Om Vatten2025