Drop it undersöker hur hushållen kan minska vattenanvändningen

Sverige upplever allt fler perioder av torka och vattenbrist. Men kunskapen hos allmänheten är låg i ämnet, menar Josefine Klingberg, expert på RISE. Projektet Drop it vill ändra på det och hjälpa svenskar att minska vattenförbrukningen.

 

Många svenskar tror att vi inte behöver oroa oss över tillgången till vatten. Men under de senaste åren har vattenbristen i landet ökat.

 

Större delen av södra Sverige har nu både låga grundvattennivåer och vattenreservoarer. Enligt en rapport från SMHI var april den nederbördsfattigaste månaden i Skåne på 100 år. På flera andra platser är nivåerna oroväckande låga.

– Det finns flera orsaker, såsom torka orsakad av klimatförändringar samt kapacitetsbrister i distributionssystemet. Perioder av torka ökar dessutom efterfrågan på vatten, säger Josefine Klingberg, projektledare inom vattenförsörjning och vattenanvändning på RISE.

 

Konsekvenserna för hushållen kan bli perioder utan dricksvatten i kranarna. Så sent som under midsommarhelgen var dricksvattnet slut i delar av nordöstra Skåne.

 

Hushållen står för majoriteten av svensk vattenförbrukning

Statistik från SCB visar att hushåll står för drygt 70 procent av dricksvattenanvändningen i Sverige. Den största delen går åt till att duscha och spola toaletten.

– Kunskapen om hur mycket vatten som går åt för att duscha är i allmänhet låg, säger Tobias Svanberg, Innovation Leader inom vatten och energi på IKEA.

 

Han fortsätter:

– Många tror att det går åt cirka tio liter vatten för en normal dusch på fem till tio minuter, när det i själva verket kan förbrukas upp mot hundra liter.

 

Målet med Drop it: Ökad medvetenhet

För att öka medvetenheten kring vattenförbrukning har Statens forskningsinstitut RISE sjösatt Drop it. Det är ett femårigt forskningsprojekt som testar hur teknik och kommunikation tillsammans kan sänka hushållens vattenanvändning.

– Vi undersöker hur teknik i kombination med kommunikationsinsatser kan förändra människors beteenden. Förhoppningen är att komma åt en minskad vattenanvändning, säger Josefine Klingberg, som projektleder Drop it.

 

Projektet finansieras av Formas och samlar en rad aktörer (se faktarutan) med målet att minska vattenanvändningen bland svenska hushåll.

 

Fyra fallstudier ska leda till nya insikter

RISE leder projektet som huvudsakligen består av fyra fallstudier: HSB Living Lab i Göteborg, Kungsbacka kommun, Halmstads och Laholms kommuner samt Sandön i Värmdö kommun.

 

IKEA är med i två av fallstudierna, där huvudfallstudien genomförs i HSB Living Lab, ett hyreshus bestående av 21 lägenheter på Chalmersområdet i Göteborg. Här har IKEA installerat olika nya tekniklösningar i badrum och kök.

– HSB Living Lab är en stor fantastisk testarena där både vanliga familjer och studenter bor permanent. Vi är teknikleverantör och testar både produkter vi har ute på marknaden, nyutvecklade produkter som lanseras efter sommaren och innovationskoncept som är i slutet av innovationsfasen, säger Tobias Svanberg.

 

Målet är att samla in data – både hur förbrukningen förändras över tid men också den subjektiva upplevelsen av produkterna.

– Vad tycker användarna om att använda våra kranar, munstycken och duschar? Hur användarvänliga är de? Vad tycker de om funktionen och gillar de utseendet? Vi är spända på att följa upp resultaten.

 

För IKEA:s del har det varit värdefullt att kunna sitta vid samma bord som de andra företagen i projektet och diskutera vårt gemensamma mål om effektivare användning av vatten i svenska hushåll.

– Drop it skapar en unik möjlighet till samverkan som annars sällan sker i vår bransch.

 

Exempel på kommunikationsinsatser

I Kungsbacka gör RISE och kommunen ett utskick till hushållen. Utskicket är en del av kommunikationsinsatsen i projektet.

– Det innehåller ett brev med jämförelser över ett hushålls vattenanvändning över tid, säger Josefine Klingberg.

 

Målet med kommunikationen är att skapa förståelse för värdet av vatten. Tobias Svanberg gör en jämförelse med hur medvetenheten kring el har ökat.

– Under elkrisen har många fått koll på hur mycket en kilowattimme är och vad den kostar.

 

Josefine Klingberg fyller i:

– Vi vill uppnå samma sak med vatten – att det inte bara är något som vi kan ta för givet. Vi vill påverka hushållen till att spara vatten, för det kommer att behövas.

 

RISE välkomnar nya idéer och samarbeten inom projektet

Det övergripande målet för projektet är att få en vetenskapligt förankrad kunskap om vilka kombinationer av teknik och kommunikation som verkligen fungerar. Utöver de fyra fallstudierna gör man också mindre tester där ej etablerade idéer, tekniker eller kommunikationsmetoder testas.

– Det kan handla om saker som inte är etablerade på marknaden, eller saknar stor spridning. Vi vill utvärdera sådana initiativ.

 

Därför bjuder Josefine Klingberg in både hushåll och aktörer som vill testa nya lösningar.

– Det kan vara teknik, kommunikation eller något annat som kan bidra till minskad vattenanvändning. Fler idéer välkomnas, säger hon.

 


Fakta Drop it

Drop it är ett femårigt genomförandeprojekt som drivs och koordineras av RISE, och finansieras av Formas. Ihop med Kungsbacka kommun, Laholmsbuktens VA, Värmdö kommun, Chalmers, Ecoloop AB, IKEA, Villeroy & Boch Gustavsberg AB, FM Mattsson Group kommer projektet att implementera och utvärdera kombinationer av lösningar för minskad vattenanvändning i hushåll.


Den självklara vägen framåt för branschen, och för att uppnå rätt strategi och effektiv omställning, är dialog. På konferensen sammanförs forskare och politiker med vatten- och VA-branschens beslutsfattare och kunder.

 

Mer om konferensen